Zindelijkheid tips

Zindelijkheidstraining: de 5 grootste do’s en de don’ts

Zindelijkheidstraining: de do's en don'ts

Zindelijkheidstraining: wat moet je wel en niet doen? Het zindelijk leren worden van je kind kan soms een echte uitdaging zijn. Het vergt vooral heel veel geduld, toewijding en consistentie om ervoor te zorgen dat jouw kind zindelijk is. Om je te helpen bij het proces, hebben we enkele do’s en don’ts op een rijtje gezet die je in gedachten kunt houden tijdens de zindelijkheidstraining van uw kind en die het proces makkelijker kunnen maken. Ook mentaal!

Zindelijkheidstraining do’s:

  1. Begin met het zindelijk leren worden op het juiste moment: Het is belangrijk om te beginnen met de zindelijkheidstraining op het juiste moment. Meestal is dat tussen de 2 en 3 jaar oud. Wacht niet te lang, want als je kind ouder wordt, kan het moeilijker zijn om hem of haar zindelijk te leren worden omdat ze dan gewend zijn aan de luier en hier moeilijker afstand van kunnen doen. Jongere kinderen zijn vaak nieuwsgierig en doen veel na wat de ouders ook doen waardoor het makkelijker is om hen iets te leren zoals bijvoorbeeld naar de wc gaan.
  2. Maak het zindelijk leren worden leuk: Maak de zindelijkheidstraining leuk voor jou en je kind. Geef hem of haar een beloningssysteem, zoals stickers en kleine cadeautjes, om hem of haar te motiveren om naar het toilet te gaan. Het hoeven niet altijd tastbare cadeautjes te zijn want een knuffel, een dansje of een snoepje kan ook al een mooie beloning zijn. Kies vooral iets wat jouw kind motiveert om zijn of haar doel te behalen.
  3. Maak het voorspelbaar voor je kind: Zorg voor een voorspelbaar schema voor uw kind. Breng hem of haar op regelmatige tijden naar het toilet, bijvoorbeeld na het eten of na het wakker worden. Je kunt met de schema’s die wij in onze box hebben alles noteren zodat je ook ziet wanneer jouw kind naar de wc moet. Zorg er ook voor dat het voor je kind duidelijk is wat er van hem of haar verwacht wordt zodat ze weten hoe ze het aan moeten pakken. Wat makkelijke tijden zijn voor een bezoekje aan de wc lees je hier.
  4. Geef complimenten: Geef uw kind veel complimenten als hij of zij naar het toilet gaat. Hierdoor voelt uw kind zich gestimuleerd en gewaardeerd. Dit kan ook een hele goede motivatie zijn en zo weet jouw kind dat hij of zij op de goede weg is.
  5. Wees geduldig met het zindelijk leren worden: Het kan even duren voordat uw kind zindelijk is. Wees geduldig en geef niet op als het niet meteen lukt. Sommige kinderen doen er iets langer over dan anderen dus volg vooral het tempo van jouw kindje en focus op jullie eigen proces.

Zindelijkheidstraining don’ts:

  1. Straf je kind niet: Het straffen van je kind als hij of zij een ongelukje maakt, zal niet helpen bij het zindelijk leren worden. Het kan er juist voor zorgen dat je kind angstig wordt en het proces vertraagt. Het kan zijn dat hij of zij geen ongelukje meer durft te maken en het plasje of poepje ophoud. Het is dus belangrijk dat wanneer er een ongelukje gebeurt hier op een rustige manier op te reageren: ”Helaas, de volgende keer zijn wij sneller op het potje dan het plasje op de grond”. Vertel je kindje ook dat een ongelukje hem of haar weer dichterbij een succesje brengt en het een leermomentje is.
  2. Gebruik geen luiers meer: Het gebruik van luiers tijdens de zindelijkheidstraining kan verwarrend zijn voor je kind. Hij of zij kan denken dat het nog steeds oké is om daarin te plassen wanneer het hem of haar uit komt. Gebruik je een luierbroekje voor bijvoorbeeld een dutje dan is het goed om dit een slaapbroekje te noemen zodat er ook geen verwarring ontstaat. Gooi bijvoorbeeld op dag 1 van de zindelijkheidstraining samen de luiers weg zodat je kindje ook ziet dat deze fase voorbij is. Dat zal misschien even moeilijk zijn maar als je kind eenmaal weet hoe hij of zij zelfstandig naar de wc kan, zijn die luiers verleden tijd. Mocht je kind in de tijd dat jullie zindelijkheidstraining doen naar de opvang of iemand anders gaan. Dan is het belangrijk om hiermee rekening te houden.
  3. Vergelijk je kind niet met andere kinderen: Vergelijk je kind niet met andere kinderen die al zindelijk zijn of ook bezig zijn met zindelijkheidstraining. Elk kind is anders en zal op zijn of haar eigen tempo zindelijk worden. Doe het dus op jullie tempo en vertrouw op je kind en op jullie als team. Mocht je het moeilijk vinden om de motivatie te vinden? Als je onze Zindelijkheidsbox besteld krijg je toegang tot onze Facebook Hulpgroep met meer dan 6000 leden. Hier kun je al je vragen, succesverhalen of frustraties kwijt.
  4. Geef niet op: Het kan moeilijk zijn om door te gaan met de zindelijkheidstraining als het niet meteen lukt. Geef echter niet op en blijf je kind aanmoedigen. Zoals we al bij het vorige punt zeiden is het fijn als je ergens terecht kan met je frustraties of vragen en daarom ben je welkom in onze Facebook Hulpgroep. Wij zorgen er samen voor dat je niet op geeft en de juiste tips krijgt waarmee je verder kunt.
  5. Forceer je kind niet: Forceer je kind niet om naar het toilet te gaan. Het kan averechts werken en je kind kan het toilet als iets negatiefs gaan zien. Belangrijk is om te kijken of hij of zij echt klaar is om zindelijk te worden en goed op de signalen te letten. Zet hem of haar ook niet te vaak op de wc want het moet uiteindelijk zijn of haar eigen initiatief worden en dat kan alleen als je kind de kans krijgt om het zelf te doen. Gebeurt er dan een ongelukje? Dat is dan weer een leermoment en een stapje dichterbij een succesje.

Wil je meer tips over het zindelijk leren worden? Neem dan eens een kijkje op onze social media kanalen zoals Instagram, Facebook en TikTok.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *