Wat kan er fout lopen horen we je denken? Het is de bedoeling dat je van de zindelijkheidstraining een leuk moment maakt. Maar wat kan er dan fout lopen bij zindelijkheidstraining wanneer je begint? Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat jullie beginnen. Mocht het scenario wat jullie ervaren er niet bij staan, dan kun je ons uiteraard een berichtje sturen en zullen we je helpen.
Je wilt je kind te snel zindelijk leren worden
In sommige gevallen denken ouders dat zindelijk leren worden zo gedaan is. Je hebt de Zindelijkheidsbox besteld, het potje uitgezocht en alles klaargezet. Hij of zij is waarschijnlijk wel binnen een paar dagen zindelijk want je kindje geeft immers genoeg signalen dat hij of zij er klaar voor is. Helaas is zindelijk leren worden niet in twee tellen gedaan. Je hebt echt de volledige focus en aandacht nodig en we adviseren om ook echt 7 volledige dagen vrij te plannen om de zindelijkheidstraining te doen zodat je de meeste kans van slagen hebt. Dus niet ”even in de vakantie zindelijk leren worden” maar de hele week vakantie de tijd nemen om zindelijk te leren worden.
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en sommige kinderen hebben het sneller door dan andere kinderen. Ieder kind is ook anders en leert het op zijn of haar eigen tempo. Kun je onverwachts toch eerder een uitstapje maken omdat hij of zij al binnen 3 of 4 dagen volledig droog is, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen! Maar wat kan er dan allemaal fout gaan?
Je kind heeft er geen zin (meer) in
De volgende reden wat er tijdens zindelijkheidstraining fout kan gaan is dat de focus op het zindelijk worden te groot is geworden en dat jouw kind dit ook aanvoelt. Ze worden er dan letterlijk een beetje gek van. Wat je dan het beste kunt doen is het iets meer loslaten en ook aan je kind vertellen dat hij of zij het zeker kan leren. Straal dat zelfvertrouwen ook uit. Als je merkt dat er meer ongelukjes zijn door de weerstand die jouw kindje geeft is het belangrijk om zo min mogelijk aandacht aan de ongelukjes te besteden en juist extra enthousiast te reageren. Werkt dit ook niet?
Laat hem of haar dan het ongelukje mee opruimen. Zo ziet jouw kindje dat het veel meer werk is om het plasje van de grond op te moeten ruimen, gewassen te worden en andere kleding aan te moeten trekken. Grote kans dat hij of zij dan beseft dat een bezoekje aan de wc veel makkelijker is.
Je kindje geeft weerstand
Dit kan ook een beetje aansluiten bij de eerste oorzaak die we noemden en wat er fout kan gaan bij zindelijkheidstraining en dat is dat je misschien te snel wilt gaan met het zindelijk leren worden en jouw kindje een druk voelt. Zet hem of haar niet op het potje om ongelukjes te voorkomen of lok je kindje niet op het potje maar laat het zijn of haar eigen initiatief worden. Uiteindelijk is dat ook het doel van de zindelijkheidstraining.
Probeer de strijd te voorkomen en vertel dat je in hem en haar gelooft en zeker weet dat hij of zij dit kan. Misschien heeft jouw kindje dit al laten zien dus dat kan je dan ook benoemen. Je kunt ook uitleggen dat de ongelukjes juist leermomenten zijn en dat echt niet erg is en dat plasjes het heel fijn vinden om te zwemmen in het potje en hij of zij daar voor kan zorgen.
Ineens is er potje of toiletangst
We horen ook regelmatig dat kindjes tijdens de zindelijkheidstraining niet meer op het potje of de wc willen. Dit kan komen omdat ze een nare ervaring hebben gehad met bijvoorbeeld het plassen of poepen en dat het pijn heeft gedaan. In dit geval is het slim om weer even een stapje terug te doen en het in kleinere stapjes te doen. Lees samen een boekje, luister een verhaaltje of kijk een filmpje over hoe het lichaam werkt zodat je de spanning weg kan nemen.
Het kan ook zijn dat jouw kindje het eng vind om op de grote wc te zitten omdat er een gat in zit, wat je in dat geval kunt doen is het plasje of poepje wat in het potje zat samen in de wc te gooien zodat hij of zij ook kan zien dat het helemaal niet eng of spannend is en dat het zo hoort. Ga niet mee in de angst maar toon wel begrip! In deze Instagram post hebben we nog een leuke tip staan en deze kan absoluut niet fout gaan en alleen maar voor magie zorgen.
Mijn kind drinkt niet goed
De vierde reden waarom zindelijkheidstraining fout kan gaan is het volgende: Jullie zijn gestart met de zindelijkheidstraining en dan stopt jouw kindje met drinken of drinkt veel te weinig waardoor je niet kunt oefenen. Wat je in dat geval kunt proberen is om hem of haar zelf een leuke beker uit te laten zoeken (kinderen houden nou eenmaal van zelf de controle hebben over iets). Of misschien een leuk rietje of een zelf versierde beker. Maak er letterlijk een feestje van!
Maak je niet druk als je kindje op het begin zijn of haar plas op houdt. Het moet er toch een keertje uit en als dit dan een plasje in de broek of op de grond is kun je hem of haar vertellen dat deze de volgende keer in het potje moet belanden. Wederom is dit weer een leermoment voor je kindje. Mocht je merken dat hij of zij ook niet in het slaapbroekje plast tijdens een dutje of de nacht en maak je je zorgen, dan kun je altijd contact opnemen met de huisarts.
Ineens zijn er weer ongelukjes
Het kan zijn dat er ineens weer ongelukjes zijn tijdens de zindelijkheidstraining. Hoe kan dat toch?! Want dag een, twee en drie gingen zo goed en nu lijkt alles weer fout te gaan! Dag 4 is vaak een lastige dag en de dag dat kindjes (en de ouders soms ook) er letterlijk moe van zijn, maar bedenk dat jullie al zover zijn gekomen dus zet door. We horen vaak dat deze dag een kantelpunt is in de zindelijkheidstraining en dat het vanaf dan goed gaat. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om ongelukjes te voorkomen of is er zelfs sprake van een terugval, dan kun je deze blog lezen.
Herken jij een van de fouten hierboven? Laat het in een reactie weten. Heel veel succes met de zindelijkheidstraining!