Nachtzindelijkheid, ofwel ’s nachts droog blijven, is een stap die na zindelijkheid overdag volgt. Nachtzindelijkheid betekent dat kinderen hun blaas- en spiersysteem onder controle hebben, zelfs terwijl ze slapen in de nacht of tijdens een dutje. Terwijl sommige kinderen snel na dagzindelijkheid deze nieuwe mijlpaal bereiken, kan het voor andere kinderen wat langer duren. In deze uitgebreide blog zullen we je meer vertellen over hoe je je kind kunt helpen bij het nachtzindelijk worden. We zullen ook enkele veelvoorkomende benoemen aanpakken en je geruststellen dat nachtzindelijkheid komt wanneer je kind er klaar voor is en je je dus geen zorgen hoeft te maken als dit niet meteen het geval is.
Stimuleren van nachtzindelijkheid
Je hoort soms verhalen dat kinderen meteen overdag en tijdens hun slaap zindelijk zijn. Dit kan inderdaad voorkomen maar hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Nachtzindelijkheid is geen race en het is belangrijk om te onthouden dat je dit niet kunt afdwingen bij je kind. Hier is een stapsgewijs plan om je kind te ondersteunen bij het ontwikkelen van nachtzindelijkheid en om hen te stimuleren:
- Begin met stimuleren na dagzindelijkheid: Voordat je je kind laat oefenen voor nachtzindelijkheid, zorg ervoor dat je kind overdag droog is. Dit is vaak het begin dat hun blaas en spieren zich normaal ontwikkelen en dat ze deze ook beter onder controle kunnen houden. Als een kind slaapt ontspannen deze spieren dus een plasje in de nacht of tijdens het slapen is heel normaal.
- Beperk drinken voor het slapen: Biedt drinken aan tijdens de uren dat je kind wakker is en nog niet hoeft te slapen. Verminder de inname van drankjes voor het slapengaan om nachtelijke ongelukken te minimaliseren. Belangrijk is wel dat je je kind 1,5 liter water geeft per dag en hij of zij goed drinkt. Anders kan dit ook weer nadelig zijn voor de stoelgang.
- Laatste toiletronde: Zorg dat je kind voor het slapengaan naar het toilet gaat. Dit helpt hun blaas te legen voordat ze gaan slapen en vermindert het risico op ongelukjes in de nacht. Je kunt eventueel ook ervoor kiezen om je kind eerst naar de wc te laten gaan voordat jullie naar bed gaan, vervolgens doe je het bed ritueel (tandenpoetsen, voorlezen etc.) en dan laat je je kind nog een keer plassen. Zorg er ook voor dat hij of zij goed ontspant op de wc zodat de blaas ook goed leeg is.
- Nachtelijke bescherming: Slaapbroekjes of nachtluiers bieden extra bescherming terwijl je kind werkt aan nachtzindelijkheid. Deze speciale luiers zijn ontworpen om grotere hoeveelheden urine te absorberen en lekkages te voorkomen. Wanneer je kind 5 nachten op rij een droge nachtluier heeft kun je proberen hem of haar zonder te laten slapen. Als dat goed gaat kun je deze weglaten. Zorg dan wel voor het volgende punt namelijk..
- Waterdichte bedbescherming: Investeer in waterdichte matrasbeschermers om je matras te beschermen tegen eventuele ongelukken. Dit houdt het bed droog en comfortabel. Zo hoef je ook niet het hele bed te verschonen en te poetsen maar hoef je alleen het hoeslaken te vervangen bij een ongelukje. Dat scheelt een hoop werk en tijd!
- Wees geduldig: Ongelukjes zullen gegarandeerd gebeuren. Als je kind ’s nachts toch nat wordt, maak dan geen groot probleem van de situatie. Verschoon rustig hun pyjama en lakens, en geef hen het vertrouwen dat ze op hun eigen tempo werken. Het komt vanzelf een keertje.
Gebruik van een plaswekker
Plaswekkers kunnen nuttig zijn om zindelijkheid ‘s nachts te stimuleren maar dit adviseren we pas in te zetten als de andere tips niet lukken. Deze apparaten detecteren vocht en geven een geluidssignaal af zodra je kind begint te plassen. Dit helpt je kind om wakker te worden en naar het toilet te gaan. We geven je hieronder de voor- en nadelen van het gebruik van een plaswekker:
Voordelen van een plaswekker:
- Effectiviteit: Plaswekkers worden beschouwd als een van de meest effectieve methoden voor nachtzindelijkheidstraining. Ze helpen kinderen om bewust te worden van hun blaas en signalen van aandrang te herkennen, waardoor ze wakker worden en naar het toilet gaan.
- Zelfstandigheid: Het gebruik van een plaswekker ‘s nachts moedigt kinderen aan om zelfstandig te reageren op het geluidssignaal en naar het toilet te gaan. Hierdoor ontwikkelen ze een gevoel van verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen in hun eigen vermogen om ‘s nachts droog te blijven.
- Positieve bekrachtiging: Het succes van een plaswekker wordt vaak beloond en positief bekrachtigd, wat kan bijdragen aan de motivatie en het zelfvertrouwen van het kind tijdens het zindelijkheidsproces.
Nadelen van een plaswekker:
- Onderbreking van de slaap: Het geluidssignaal van de plaswekker kan de slaap van het kind en andere gezinsleden verstoren. Hoewel het doel is om het kind wakker te maken, kan dit een goede nachtrust beïnvloeden en kan het moeilijker zijn om weer in slaap te komen.
- Tijd om aan te passen aan de plaswekker: Sommige kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan het geluid en te leren reageren op de plaswekker. In het begin kunnen er mogelijk meer ongelukjes optreden voordat het kind het systeem volledig begrijpt en erop kan reageren.
- Beperkte effectiviteit voor diepe slapers: Kinderen die diep slapen ‘s nachts, kunnen minder responsief zijn op het geluid van de plaswekker. In sommige gevallen kan het nodig zijn om toch over te gaan op een andere manier of methode.
- Afhankelijkheid: In sommige gevallen kan een kind afhankelijk worden van de plaswekker om ‘s nachts wakker te worden en naar het toilet te gaan. Het is belangrijk om in dit geval het gebruik van de plaswekker geleidelijk af te bouwen zodra het kind consistent droog blijft om te voorkomen dat ze afhankelijk blijven.
Nachtzindelijkheid komt vanzelf
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken maar nachtzindelijkheid komt vanzelf. Het is net zoals dagzindelijkheid niet te forceren en zal alleen maar averechts werken als de druk te groot is voor een kind. De meeste kinderen bereiken dit wanneer hun lichaam er klaar voor is, en dit kan variëren van kind tot kind. Sommigen worden al nachtzindelijk op de leeftijd van 3 of 4, terwijl anderen er veel langer over doen, zelfs tot de leeftijd van 6 of 7. Het is allemaal normaal en geen reden tot zorg. Mocht je kind ouder zijn dan de leeftijd van 6 of 7 jaar lees dan verder.
Wat als mijn kind ouder is dan 6?
Als je kind de leeftijd van 6 of 7 heeft bereikt en nachtzindelijkheid nog steeds uitblijft en een uitdaging is, is het verstandig om een kinderarts te raadplegen. Er kunnen misschien medische oorzaken zijn, zoals een overactieve blaas of andere aandoeningen, die moeten worden uitgesloten. Een kinderarts kan ook advies geven over verdere stappen.
Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips! Vergeet niet onze Instagram en Facebook pagina’s te volgen voor meer tips.