Zindelijkheidstraining bij kinderen op de kinderopvang en schoolomgeving kan een uitdaging zijn en er word niet altijd op de locaties even duidelijke informatie over gedeeld. Maar we willen je geruststellen, wij van Zindelijkheidsbox zijn hier om je te helpen zodat je ook op de kinderopvang en school weet wat je moet doen als een kindje klaar is om zindelijk te leren worden! In deze uitgebreide blog nemen we je stap voor stap mee in hoe je kinderen die bezig zijn met zindelijkheidstraining met succes kunt begeleiden op de kinderopvang en school.
Inspanning van kinderopvang en thuis
Het is belangrijk om te begrijpen dat zindelijkheidstraining een inspanning vereist van zowel ouders als kinderopvang- en schoolmedewerkers als een kind tijdens de training hier naartoe moet. Een goede communicatie en samenwerking vormen de basis van dit proces. Hier zijn enkele manieren waarop ouders en medewerkers kunnen samenwerken tijdens deze fase:
1. Een gedeeld plan: Werk met ouders samen aan een gedeeld plan. Wat heeft het kind al geleerd? Welke methoden worden thuis gebruikt? Het gezamenlijke plan vormt de basis van onze benadering. Bij de Zindelijkheidsbox kun je het programmaboekje bijvoorbeeld mee geven aan de opvang of school samen met het beloningssysteem.
2. Dezelfde benadering: Het is belangrijk dat de aanpak in de kinderopvang en school consistent is met wat thuis gebeurt. Dit zorgt voor minder verwarring voor de kinderen en zal ervoor zorgen dat er ook minder ongelukjes gebeuren of er later sprake is voor een terugval.
3. Goede en open communicatie: Ouders kunnen vooral aan de kinderopvang waardevolle inzichten geven over de behoeften van hun kind en in welke fase ze zitten. Zo kan de kinderopvang hier makkelikjker op inspelen en bijvoorbeeld de interesse in het potje stimuleren als deze er nog niet is. Open communicatie is heel belangrijk, zodat ouders en school of opvang elkaar nog effectiever kunnen ondersteunen.
4. Positieve versterking: Als het mogelijk is, is het goed om gebruik te maken van beloningen zoals stickers of kleine traktaties wanneer kinderen succesvol naar het toilet gaan. Dit kun je als ouder thuis doen bijvoorbeeld na een dagje opvang of school zonder ongelukjes. Complimenten zijn natuurlijk ook een hele mooie beloning en die kunnen ook op de opvang gegeven worden.
De Zindelijkheidsbox als hulpmiddel
Onze Zindelijkheidsbox kan een waardevol hulpmiddel zijn voor kinderopvang en schoolmedewerkers als kinderen toe zijn om zindelijk te leren worden. In onze box vind je een handig programma voor 7 dagen zindelijkheidstraining, samen met stickerkaarten en vrolijke stickers om het leerproces leuker te maken voor kinderen. Dit kunnen ouders en de kinderopvang of school samen uitvoeren omdat het één duidelijk stappenplan is. Wel wordt er gekeken naar de boeftes van ieder kind.
1. Het programma boekje Het programma in de Zindelijkheidsbox dient is de leidraad van de zindelijkheidstraining. Het biedt een gedetailleerd overzicht van het proces en bevordert consistente methoden. Stap voor stap leer je hoe je een kind op het potje kunt leren gaan en vanuit daar naar de wc. Ook zitten er compliment kaarten bij en staan op de kleine kaarten ook nog eens de stappen uitgelegd.
2. Schema’s: In de box zitten ook schema’s waarop ouders en medewerkers bij kunnen houden wanneer een kind heeft gegeten, gedronken, geplast en gepoept. Dit maakt het heel overzichtelijk en zo kun je straks ook de routine herkennen van ieder kind.
2. Stickerkaarten en stickers: In de box zitten stickerkaarten en stickers die je inzet om kinderen te motiveren. Kinderen zijn dol op beloningen en beschouwen stickers als een bewijs van hun prestaties. Ze kunnen zo ook zelf hun voortgang bijhouden en dat kan nog meer motiveren. Zowel ouders als kinderopvang- en schoolmedewerkers kunnen deze beloningssystemen gebruiken om successen te vieren.
3. Een positieve benadering: De Zindelijkheidsbox benadrukt de kracht van een positieve benadering. Het moedigt een vrolijke houding ten opzichte van zindelijkheid aan, waardoor kinderen minder stress ervaren en meer gemotiveerd zijn. Ook is er voor ouders en medewerkers van de opvang en school één duidelijke richtlijn.
Praktische tips voor kinderopvang en schoolmedewerkers
Naast samenwerking en het eventuele gebruik van de Zindelijkheidsbox zijn er enkele praktische tips speciaal voor kinderopvang- en schoolmedewerkers:
1. Reguliere Toiletbezoekjes: Stel een regelmatig schema voor toiletbezoekjes in. Oudere kinderen kunnen dit vaak volgen. Het is ook belangrijk om te luisteren naar een kind. Wanneer hij of zij moet plassen of poepen moet hij of zij eigenlijk meteen kunnen gaan. Anders kan een kind het te lang op moeten houden en ophoudgedrag werkt erg nadelig voor plas- en poepzindelijk worden. Een kind moet naar zijn of haar eigen lichaam en signalen kunnen luisteren en meteen actie kunnen ondernemen.
2. Geduld en aanmoediging: Ongelukjes gebeuren, en dat is helemaal oké. Laten we geduldig zijn en kinderen aanmoedigen om te blijven proberen. Spreek met de ouders af om hen te bellen wanneer er meerdere ongelukjes gebeuren en jullie als medewerker een luier aan willen doen. Zo kunnen ouders hier zelf een keuze in maken of bijvoorbeeld hun kind ophalen zodat er geen verwarring ontstaat. Dit is ook weer een stukje communicatie en erg belangrijk. Wanneer een kind bijvoorbeeld na 2 ongelukjes een luier aan krijgt kan dit zorgen voor meerdere ongelukjes of een terugval.
3. Handen wassen: Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze hun handen moeten wassen na elk toiletbezoek voor een goede hygiëne. Vaak zit dit al in het systeem of in de routine van een kind maar het is belangrijk om dit extra te benadrukken bij kinderen.
4. Essentiële spullen: Zorg er altijd voor dat er voldoende toiletpapier, zeep en hygiëneproducten beschikbaar zijn. Voor ouders is het belangrijk om voldoende schone setjes kleding mee te geven en eventueel de methode of het programmaboekje waarmee ouders de zindelijkheidstraining doen.
Wil je als organisatie meer weten over de Zindelijkheidsbox? Neem dan een kijkje op de webshop, op social media zoals Instagram of neem contact met ons op via of telefoon. Samen kunnen we nog meer ouders helpen met het zindelijk leren worden van hun kinderen.