Zindelijkheidstraining

Eerste vakantie zonder luiers: Zo bereid je je voor met deze 5 tips

Vakantie zonder luiers

Eerste vakantie zonder luiers: Zo bereid je je voor – Als je als gezin onlangs met zindelijkheidstraining bent begonnen en je kind net zindelijk is, kan het vakantieseizoen snel daarop volgen. Hoe kun je deze vooruitgang voortzetten in een nieuwe en soms onbekende omgeving? Routine en teamwork zijn het belangrijkste!

Vakantie zonder luiers, dat vereist voorbereiding

Een paar dagen voor vertrek bereid je je kind voor, net zoals je dat deed voorafgaand aan het programma van Zindelijkheidsbox. Dit keer is je kleintje zindelijk, maar hij of zij moet wennen aan een nieuwe omgeving, wat spannend kan zijn. Een Vakantie zonder luiers kan spannend zijn maar jullie kunnen dit!

Praat met je kind over hoe alles op de vakantiebestemming zal verlopen en leg met enthousiasme de nieuwe uitdagingen uit: een reis zonder luiers en een nieuwe omgeving om te verkennen! Als je besluit om te investeren in een potje of een verkleiner die makkelijk mee te nemen is, gebruik deze dan ook al in jullie eigen huis zodat je kind ermee vertrouwd raakt.

Weet wat het ritme van je kind is

Onderzoek de routine van je kleintje: Wanneer gaat hij of zij gedurende de dag naar het toilet? En hoe is de stoelgang? Een tijdelijke constipatie kan het plassen worden moeilijker maken. Pas de voeding en de pauzes tijdens de reis aan om ongemak of onaangename verrassingen te voorkomen en zorg voor een goed ritme.

Stop in je reistas natuurlijke middelen die helpen tegen darmproblemen, die vaak voorkomen tijdens vakanties. En zorg ook voor voldoende vezels en water op vakantie.

Voor vertrek: Verplicht naar het toilet!

Zelfs als je kind zegt dat het niet naar het toilet hoeft, is het belangrijk om het alsnog te proberen. Vaak als je het zelf ook doet neemt een kind daar een voorbeeld aan. Ga dus even voordat jullie vertrekken naar de wc, doe een grote plas en zo is je blaas weer geleegd voor de komende uren.

Vakantie zonder luiers? Of toch met?

Je zou in de verleiding kunnen komen om voor de reis weer een luier om te doen bij je kind, maar doe dit niet! Eenmaal zindelijk is het beter om niet terug te keren. Kleed je kind comfortabel aan met kleding die tegen een stootje kan en leg desnoods een handdoek of absorberend matje op de vliegtuig of autostoel.

Wanneer je wel een luier aan doet bij je kind kan het zijn dat hij of zij in de war raakt. Wil je kind slapen onderweg? Dan kun je wel een slaapbroekje aan doen, maar zorg dat deze meteen weer uit gaat als je kind wakker is.

Pas de reis aan

Neem, indien mogelijk, het potje van thuis mee of een draagbare verkleiner. Dit zorgt ervoor dat je kleintje zijn plas of poep in een “vertrouwde omgeving” te doen. Zorg ook voor een goed sluitende drinkfles die eenvoudig te openen en te sluiten is. Het is beter om grote slokken te vermijden en regelmatig kleine beetjes te drinken en tussendoor naar de wc te gaan.

Neem ook genoeg schone kleren en schoonmaak doekjes mee voor eventuele ongelukjes. Deze zijn helemaal niet erg, maar kunnen gemakkelijker worden aangepakt als je goed voorbereid bent.

Als je met de auto reist, stop dan regelmatig, op vaste intervallen. Zelfs als je haast hebt om aan te komen op je bestemming is het goed om regelmatig een pauze in te lassen, die je eventueel ook hebt aangepast aan het ritme van je kleintje (dutjes, maaltijden, enz.).

Op je vakantiebestemming: Zoals thuis

Welkom op je vakantiebestemming! Zodra je aankomt: richting het toilet of het potje. Ook al gaat het potje overal mee, in je verblijf blijft het op dezelfde plaats. Zorg dat je de routine van thuis voortzet en de gewoontes die jullie samen hebben ontwikkelt tijdens de week van het Zindelijkheidsprogramma. Op naar een vakantie zonder luiers!

Voorbereid op uitstapjes

Tijdens de week van het programma werd geadviseerd om de eerste paar dagen thuis te blijven. Nu is je kind zindelijk en kun je van de buitenlucht genieten! Zelfs als sommige avonturiers zonder angst alle sanitaire voorzieningen in je vakantiegebied willen ontdekken, kan het voor anderen nog steeds spannend zijn.

Als de uitstap te lang duurt of je kleintje het nog moeilijk vindt om op te houden, kies dan voor activiteiten met directe en snelle toegang tot een wc of potje. Oefening baart kunst maar dit zal er wel voor zorgen dat jouw kindje straks overal kan plassen en poepen.

Fijne vakantie zonder luiers! En als je al terug bent gekomen zijn wij heel benieuwd hoe jullie eerste zomer zonder luiers verliep! Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook voor nog meer handige tips.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *