Kind durft niet te poepen – Het is niet ongebruikelijk dat een kind weigert te poepen op het potje, terwijl plassen wel goed gaat. Sommige kinderen wachten tot ze een slaapbroekje dragen, verstoppen zich in een hoek of doen het gewoon in hun broek. Deze angst kan voortkomen uit de vrees om ‘iets te verliezen’ of de angst voor pijn, vooral als het kind het poepen lang heeft uitgesteld en de ontlasting harder is geworden. Het kan lastig zijn om te achterhalen waarom je kindje weigert op het potje te poepen, maar er zijn manieren om te helpen.
1. Begrijp het lichaam van je kind
Om te beginnen is het belangrijk om je kind gerust te stellen en te begrijpen waar de angst vandaan komt. Vraag allereerst aan hem of haar waarom hij of zij bang is. Leg je kind uit wat er in zijn of haar lichaam gebeurt, zodat hij of zij meer controle en besef krijgt over het poep proces en hoe dit precies gaat. Het begrijpen van deze situaties kan je kind helpen de situatie beter te begrijpen en zich comfortabeler te voelen. Leg je kind bijvoorbeeld eerst uit dat wanneer hij of zij iets eet, het in de maag komt, vervolgens in de darmen en zo een poepje wordt.
2. Gebruik boekjes ter ondersteuning
Door boeken zoals “Joep moet Poepen”, “Pretpark de Poepfabriek” of ”Doortrekken Maar” te lezen samen met je kind leert hij of op een speelse manier hoe het lichaam werkt. Deze boeken zijn verkrijgbaar in onze webshop en kunnen je kind helpen met het begrijpen van hun lichaam. Daarnaast komen veel kinderen ook tot het besef dat zij zelf de controle hebben over hun lichaam en zij zelf kunnen zorgen voor een plas of poep, en hoe cool is dat!
3. Voeding en stoelgang
Let op het voedingspatroon van je kind tijdens de zindelijkheidstraining maar ook daarvoor en daarna. Voldoende vezelrijk voedsel, zoals fruit en volkorenproducten, is belangrijk om verstopping te voorkomen. Probeer je kind na elke maaltijd op het potje of de wc te laten gaan om de stoelgang te bevorderen. Het is ook heel belangrijk om niet te starten met zindelijkheidstraining wanneer je kind een poepprobleem heeft. Dit kan namelijk voor nog meer problemen zorgen. Dus zorg eerst dat het poepen in de luier goed gaat voordat je hier überhaupt mee begint.
4. Poepen in stapjes
Een van de meest behulpzame tips wanneer kind durft niet te poepen. Het is belangrijk om iedere goede stap te belonen zodat het ook motiveert. En laat je kind ook echt zelf het tempo bepalen. Mocht het wel te lang duren en je ziet dat je kind klaar is voor de volgende stap, benader het dan op een positieve manier wanneer je ziet dat hij of zij echt klaar is voor de volgende stap. Maar zorg dat er geen druk op wordt gelegd!
1. Begin met het dragen van een luier wanneer je kind aangeeft naar de wc te moeten:
Geef je kind een luier aan wanneer hij of zij aangeeft naar de wc te moeten. Leg rustig uit dat dit de eerste stap is en dat dit hetzelfde is als een tijdelijk slaapbroekje, om de overgang geleidelijk te maken. Als je kind de luier gebruikt, spoel dan samen de drol door de wc. Dit zal je kind helpen te wennen aan het idee dat de wc de juiste plaats is om te poepen. Zo ziet je kind ook waar de drol heen gaat.
2. Laat je kind op de wc zitten met een luierbroekje als hij of zij moet poepen:
Zodra je kind aangeeft dat hij of zij moet poepen, plaats je hem of haar op het toilet terwijl het luierbroekje wordt gedragen. Dit geeft je kind de ervaring om op de wc te zitten, terwijl het nog steeds het vertrouwde gevoel van de luier heeft. Benadruk dat het prima is en beloon deze stap weer, zelfs als er nog steeds in de luier wordt gepoept. Het is al super knap dat je kind op de wc durft te zitten!
3. Maak een klein gaatje in de luier:
Als je kind zich fijn voelt op het toilet, probeer dan een kleine opening in de luier te maken, zodat de ontlasting direct in de wc kan vallen. Dit is een stap vooruit om je kind te laten wennen aan het idee van poepen zonder de volledige luier, terwijl het nog steeds een gevoel van veiligheid en comfort geeft. Maar de drol valt wel al meteen in de wc.
4. Laat de luier op de enkels hangen terwijl je kind op de wc zit:
Vervolgens kun je proberen om de luier los te laten hangen op de enkels van je kind terwijl hij of zij op het toilet zit. Dit geeft je kind meer vrijheid en ruimte voor beweging, terwijl de luierbroek nog steeds gedragen wordt. Als dit goed gaat kun je naar de laatste stap en dat is dan zonder luier.
5. Laat je kind uiteindelijk zonder luier op de wc poepen:
Zodra je kind zich fijn voelt met de voorgaande stappen en genoeg zelfvertrouwen heeft gekregen om zonder luier op de wc t poepen, moedig je hem of haar aan om dit te doen. Prijs en motiveer je kind om deze laatste stap te zetten, maar forceer niets. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je kind de tijd te geven die hij of zij nodig heeft om deze stap te zetten.
Hopelijk helpen deze stappen!
5. Is het nog steeds: ”Mijn kind durft niet te poepen?”
Voor kinderen die regelmatig last hebben van constipatie, kan het nuttig zijn om vezelrijke siropen zoals die van Ortis te overwegen. Deze siropen kunnen helpen bij het verzachten van de ontlasting en het bevorderen van een regelmatige stoelgang. Vezelrijke siropen zijn vaak gericht op het stimuleren van de darmen, waardoor ontlasting gemakkelijker verloopt. Wij adviseren om eerst advies in te winnen bij een arts voordat je bepaalde producten aan je kind geeft.
Als constipatie bij je kind een aanhoudend probleem is en het gebruik van vezelrijke siropen geen verlichting biedt, is het belangrijk om te kijken of het een medische oorzaak heeft dat het poepen niet wil lukken. Een huisarts kan het probleem beoordelen en bepaalde adviezen geven of jullie doorverwijzen naar een specials poep poli in het ziekenhuis. Soms kan een arts speciale laxerende middelen voorschrijven die veilig zijn voor kinderen en kunnen helpen bij het reguleren van de stoelgang, zoals Macrogol.
Hopelijk helpen bovenstaande tips en en hebben je je advies kunnen geven wanneer je kind durft niet te poepen. We delen ook regelmatig tips over poepen op onze social media kanalen zoals deze post met poeptips. Ook hebben we een waardevol webinar opgenomen met Hadassa Voet, de oprichter van www.superpoeper.nl. Ze helpt kinderen en gezinnen met poepproblemen en geeft onder andere ook antwoord op de vraag ”Mijn kind durft niet te poepen”. In het webinar beantwoorden we ook nog andere vragen van ouders over poepen. Het webinar kun je hier bekijken.