Zindelijkheidstraining bij kinderen met speciale behoeften kan een uitdaging zijn, maar het is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Het kan iets langer duren en vraagt vaker ook om meer inspanning dan bij andere kinderen, maar het is zeker mogelijk om ons programma te volgen. We hebben al een aantal kinderen ondersteunt met succes. In deze blogpost bespreken we enkele belangrijke tips voor zindelijkheidstraining bij kinderen met speciale behoeften die kunnen helpen.
Begrijp de speciale behoeften van je kind
De eerste stap bij het leren van zindelijkheid bij bij een kindje met speciale behoeften is het begrijpen van hun unieke behoeften. Sommige kinderen hebben mogelijk moeite met communicatie, wat het moeilijk kan maken om te begrijpen wanneer ze naar het toilet moeten. Andere kinderen kunnen fysieke beperkingen hebben waardoor ze niet in staat zijn om naar het toilet te gaan. Het is belangrijk om hun behoeften te begrijpen en te kijken naar welke technieken en hulpmiddelen hen kunnen helpen bij zindelijkheidstraining. Praat met een kinderarts of een specialist op het gebied van kinderen met speciale behoeften om de beste aanpak te bepalen wanneer je het lastig vind om dat zelf te moeten bepalen.
Gebruik hulpmiddelen en visuele aanwijzingen
Wat ook kan helpen bij het zindelijk leren worden zijn hulpmiddelen en visuele aanwijzingen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een kalender waarop je samen met je kind bijhoudt wanneer hij of zij naar het toilet gaat, dit kunnen bijvoorbeeld ook de schema’s in de box zijn of je kunt er samen eentje maken met je kindje. Dit kan helpen om een routine te ontwikkelen en te begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Een ander hulpmiddel wat hier ook handig bij kan zijn, is een beloningssysteem.
Wanneer je kindje een vol stickervel heeft kun je kleine beloningen zoals stickers of snoepjes geven en wanneer de hele training voltooid is kun je denken aan grotere beloningen zoals speelgoed of uitstapjes. Maak in ieder geval gebruik van kleuren om aan te geven wat er van het kind wordt verwacht. Je kunt ook met kaarten werken zodat je kindje zelf aan kan geven wanneer hij of zij naar de wc moet. Een groene stip kan betekenen dat het kind naar het toilet moet en een rode stip kan betekenen dat het kind niet naar het toilet hoeft.
Wees consistent en geduldig
Zindelijkheidstraining vereist veel geduld en consistentie en dat geldt voor alle ouders en kinderen. Maar dit zal soms iets meer tijd en geduld kosten bij kindjes die extra aandacht nodig hebben. Geef je kind de tijd om te wennen aan de nieuwe routine en wees consistent in de aanpak. Wat ook heel goed kan werken is om de zindelijkheidstraining samen voor te bereiden met je kindje zodat hij of zij niet voor verassingen komt te staan.
Koop samen een potje en een drinkbeker of nieuw ondergoed en laat je kindje deze uitkiezen. En mocht er wanneer je met de training bezig bent een ongelukje gebeuren, dan is het belangrijk om hem of haar te blijven aanmoedigen en te laten weten dat het oké is om af en toe een ongelukje te hebben.
Vraag om hulp
Het kan zijn dat je als ouder of verzorger niet alle antwoorden hebt als het gaat om zindelijkheidstraining bij kinderen met speciale behoeften. Het is daarom belangrijk om te weten wanneer je hulp moet vragen. Raadpleeg een specialist of zoek ondersteuning bij een steungroep zoals onze Facebook Hulpgroep waar je toegang kunt krijgen wanneer je de Zindelijkheidsbox hebt besteld.
Door deze steun kun je beter begrijpen hoe je de zindelijkheidstraining van je kind kunt aanpassen aan zijn of haar specifieke behoeften. Bovendien kun je op deze manier ook ervaringen en advies delen met andere ouders die zich in een vergelijkbare situatie bevinden en dit kan voor motivatie en steun zorgen die je op sommige momenten goed kunt gebruiken.
Maak gebruik van therapieën
Voor kinderen met speciale behoeften kan het gebruik van therapieën een belangrijk onderdeel zijn van het zindelijkheidstraining proces. Fysiotherapie kan bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van de spieren die nodig zijn om naar het toilet te gaan en een ergotherapeut kan helpen bij het leren van zelfzorg vaardigheden. Daarnaast kan gedragstherapie ook nuttig zijn om te leren omgaan met ongelukjes en het opbouwen van vertrouwen. Ook hierbij geldt dat je goed let op de behoeften die jouw kindje heeft. Wacht ook niet te lang met hulp vragen want soms kan er ook een andere oorzaak zijn waardoor het zindelijk leren worden moeilijker kan gaan.
Blijf de voortgang bijhouden
Het bijhouden van de voortgang van je kind met speciale behoeften kan helpen om te bepalen wat werkt en wat niet werkt bij de zindelijkheidstraining. Door de voortgang bij te houden, kun je zien waar je kind verbetering heeft geboekt en waar nog extra hulp nodig is. Bovendien kan het bijhouden van de voortgang je kind helpen om zichzelf beter te begrijpen en te zien hoe ver hij of zij al is gekomen. Het werkt motiverend voor je kindje. Heb je geen idee waar je bij zou kunnen sturen? Dan kun je ons altijd een berichtje sturen.
Heel veel succes met de training en onthoudt: Jullie kunnen dit! Volg je ons ook al op Instagram en YouTube voor meer tips?