De rol van taal bij zindelijkheidstraining – We kregen laatst de vraag van een ouder of je kunt beginnen met zindelijkheidstraining als je kindje nauwelijks of moeilijk praat. Als ouder wil je je Zindelijkheidstraining is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind en kan soms uitdagend zijn, vooral als je kindje nog niet zo goed praat maar wel al toe is om zindelijk te leren worden. De taalontwikkeling van een kind speelt ook een rol bij het zindelijk leren worden. Daarom hebben we hier een ook artikel over geschreven.
Hier zijn enkele manieren waarop taalontwikkeling bijdraagt aan de zindelijkheidstraining:
Communicatie en taal
Communicatie is de sleutel tot succesvolle zindelijkheidstraining. Wanneer een kind begint met het begrijpen van taal, kan het gemakkelijker communiceren met zijn ouders over zijn behoeften. Dit betekent dat het kind kan aangeven wanneer het naar de wc moet, en ouders kunnen het kind helpen om op het toilet te gaan op de momenten dat het nodig is. Als het kind nog niet goed kan communiceren, kan het moeilijker zijn voor ouders om te begrijpen wanneer het kind moet plassen of poepen en kan het langer duren voordat het kind zindelijk wordt.
Mocht je kind nog niet goed kunnen communiceren dan kun je ook samen een gebaar afspreken die hij of zij kan laten zien wanneer je kind moet plassen of poepen. Bijvoorbeeld wijzen naar het potje of naar de blaas. Of juist een ander grappig gebaar waardoor jullie beide weten of je kind naar de wc moet. Een andere manier is om kaartjes op te hangen die je kind kan pakken wanneer hij of zij naar de wc moet. Het kan dus ook goed zonder woorden. Blijf de spraak natuurlijk wel stimuleren en benoem alles wat jullie doen tijdens het programma.
Belonen en aanmoediging
Kinderen worden gemotiveerd door positiviteit, zoals complimenten of bijvoorbeeld beloningen. Als een kind begrijpt wat ouders zeggen en kunnen reageren, kunnen ouders hun kind belonen voor goed gedrag, zoals het gebruiken van het potje of toilet op de juiste momenten. Dit kan het proces van zindelijkheidstraining versnellen en je kind helpen gemotiveerd te blijven om te leren. Met behulp van een beloningssysteem kan je kind zijn of haar eigen voortgang bijhouden wat extra kan stimuleren.
Uitleggen van regels
Zindelijkheidstraining gaat over het leren van nieuwe regels en routines. Door taal te gebruiken, kunnen ouders hun kind uitleggen wat er van hen wordt verwacht en hoe ze het beste kunnen handelen. Dit kan je kind helpen begrijpen waarom ze op het toilet moeten gaan en wat ze moeten doen als ze moeten plassen of poepen. Als het kind begrijpt wat er van hen wordt verwacht, kunnen ze sneller leren en sneller zindelijk worden. Door alles te benoemen leert je kindje sneller om de woorden op te pikken en ze zelf ook te gebruiken.
Empathie
Empathie is een belangrijk onderdeel van de opvoeding en kan vooral nuttig zijn bij zindelijkheidstraining. Als een kind bijvoorbeeld een ongelukje heeft, kunnen ouders hun kind geruststellen en uitleggen dat ongelukjes kunnen gebeuren en dat ze er samen aan werken om het te verbeteren. Dit kan het kind helpen om zich begrepen en veilig te voelen, en kan het proces van zindelijkheidstraining versoepelen.
Begrijpen van lichaamstaal
Naast het begrijpen van gesproken taal, is het begrijpen van lichaamstaal ook belangrijk bij zindelijkheidstraining. Wanneer een kind begrijpt wat bepaalde lichaamstaal betekent, kan het kind beter aangeven wanneer hij of zij naar de wc moet. Lichaamstaal is voornamelijk handig bij kindjes die nog niet zo ontwikkelt zijn in hun spraak. Ook kun je hier weer gebaren bij gebruiken en afspreken zodat je kindje op een makkelijke manier kan aangeven dat hij of zij moe plassen of poepen.
Twijfel je toch of je kunt beginnen omdat je kind nog niet erg ontwikkelt is in spraak, maar heb je wel het idee dat hij of zij er klaar voor is? Dan kun je ons altijd een berichtje sturen via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook of stuur ons een e-mail.