Frustratie en teleurstelling met zindelijkheidstraining – Het proces van zindelijkheidstraining kan in sommige gevallen een emotionele achtbaan zijn voor zowel ouders als kinderen en het is goed om je daar ook bewust van te zijn als ouder. Het kan een langdurig en uitdagend proces zijn, en soms kan het gepaard gaan met frustratie en teleurstelling. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen waarbij het snel goed gaat dus ga ook niet meteen uit van het ergste scenario. Maar toch vinden we het belangrijk om een blog te schrijven zodat je als ouder weet hoe je om kunt gaan met deze emoties, en hoe je je kind kunt helpen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.
De oorzaak van frustratie en teleurstelling
Het is heel normaal dat kinderen tijdens het zindelijk leren worden frustraties en teleurstellingen ervaren. Ze willen graag laten zien dat ze zelfstandig en groot zijn en de controle hebben over hun lichaam, maar soms gaat het mis en gebeuren er toch nog ongelukjes. Hier komt dan weer teleurstelling of frustratie van. Het is erg belangrijk om als ouder te begrijpen dat deze emoties erbij horen en dat het geen teken is van falen of dat je kind niet geschikt is voor zindelijkheidstraining.
Hoe ga je hiermee om?
Een goede manier om met de emoties van je kind om te gaan, is door hen aan te moedigen en te ondersteunen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door je kind positieve feedback te geven, begrip te tonen en te benadrukken hoe goed hij of zij het doet, zelfs als er een ongelukje gebeurt. Het is belangrijk om duidelijk te maken aan je kindje dat dit erbij hoort en hij of zij daar alleen maar van kan leren en dat fouten maken oké is. Een ongelukje is eigenlijk stiekem een succesje die je hem of haar dichterbij het doel brengt.
Een goede voorbereiding
Wat ook kan helpen is om je kind te betrekken bij het hele proces van zindelijk worden. Vraag hem of haar bijvoorbeeld om te helpen bij het kiezen van (nieuw) ondergoed of om stickers op de stickerkaart te plakken na een succesje zodat je kind zelf kan zien hoe goed hij of zij het doet en wat de voortgang is. Door je kind te betrekken bij het proces, voelt hij of zij zich meer verantwoordelijk en gemotiveerd om te slagen. Ook zorgt een goede voorbereiding ervoor dat je samen meer ontspannen aan de zindelijkheidstraining begint.
Jouw eigen emoties
Als ouder is het ook belangrijk om je eigen emoties onder controle te kunnen houden. Het kan erg moeilijk zijn om kalm en rustig te blijven wanneer je kind het zoveelste ongelukje heeft gehad, maar het is ook heel belangrijk om te voorkomen dat je kind zich gestrest of beschaamd voelt door de reactie die jij geeft. Zorg er dus voor dat je je kind op een rustige en ondersteunende en positieve manier benadert en dat je hem of haar laat weten dat je er altijd voor hem of haar bent.
Wat ook kan helpen is om realistische verwachtingen te hebben van het proces van zindelijk leren worden. Elk kind is anders en het kan bij sommige kindjes langer duren voordat zij zindelijk zijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit een natuurlijk onderdeel is van de ontwikkeling en dat je kind de tijd en steun nodig heeft om te slagen. Oefen ook niet te veel druk uit op je kind, want dit kan ook leiden tot angst en stress. Kijk daarom goed naar de signalen of hij of zij er klaar voor is en doe het op het tempo van je kindje. Twijfel je of jouw kind er klaar voor is? Kijk dan naar de signalen.
Tot slot kan het helpen om je kind te belonen voor zijn of haar inspanningen. Dit kan al in de vorm van positieve feedback of een groot compliment, met leuke stickers of kleine cadeautjes. Onthoud wel dat beloningen geen vervanging zijn voor liefde en ondersteuning, maar eerder een aanvulling daarop.
Had jij als ouder moeite met emoties tijdens het zindelijk leren worden? Laat het ons weten via een DM of een e-mail zodat we je verder kunnen helpen. Wanneer je de Zindelijkheidsbox hebt besteld kun je ook toegang krijgen tot onze Facebook Hulpgroep waarin je je verhaal kunt delen met andere ouders en wij en zij jou op weg kunnen helpen. Je zult zien dat je niet de enige bent die frustratie en/of teleurstelling ervaart tijdens de zindelijkheidstraining.
We maken ook regelmatig Instagram en Facebook posts over bijvoorbeeld mindset en kalmte tijdens zindelijkheidstraining. En we hebben ook een andere blog geschreven over mindset. Deze kun je hier vinden.