Bedplassen is een probleem wat weleens voorkomt bij kinderen maar hoe ga je daar mee om? Bedplassen kan leiden tot schaamte, frustratie en stress, zowel voor je kind als bij jou als ouder. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen en benaderingen die kunnen helpen bij het aanpakken van bedplassen. In deze blogpost zullen we uitgebreid bespreken hoe jij als ouder kunnen omgaan met bedplassen en het zelfvertrouwen van het kind kunnen vergroten. We geven je 5 tips die je kunt toepassen en onderaan het artikel hebben we ook de meest gestelde vragen beantwoord.
Begrijp de oorzaken
Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met een overactieve blaas, waarbij de blaasspieren te snel samentrekken. Hormonale onbalans kunnen ook een rol spelen, omdat het hormoon dat ’s nachts de urineproductie vermindert mogelijk niet voldoende wordt geproduceerd. Daarnaast kunnen diepe slaap en emotionele stress bedplassen veroorzaken. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaak van bedplassen te begrijpen, omdat dit kan helpen bij het bepalen van de juiste aanpak.
Tip 1: Creëer een rustgevende slaapomgeving
Een rustgevende slaapomgeving kan bijdragen aan het verminderen van bedplassen. Zorg ervoor dat de slaapkamer van je kind comfortabel, rustig en uitnodigend is. Vermijd te veel prikkels voor het slapengaan en zorg voor een regelmatig slaapschema. Een vast ritueel voor het slapengaan kan ook helpen om je kind te helpen ontspannen en een gezonde slaap te bevorderen.
Tip 2: Moedig regelmatig toiletgebruik aan
Het is belangrijk om regelmatig toiletgebruik aan te moedigen, zowel overdag als ’s avonds. Zorg ervoor dat je kind ongeveer twee keer naar het toilet gaat voordat hij of zij gaat slapen. Een keer voordat jullie je avondritueel beginnen en nog een keer vlak voor het slapengaan. Laat je kind goed uitplassen en ontspannen als hij of zij op de wc zit. Daarnaast is het slim om niet meer te veel drinken aan te bieden in de avonduren. Moedig het kind ook aan om overdag regelmatig naar het toilet te gaan, om te voorkomen dat de blaas ’s nachts overvol raakt. Het creëren van een routine kan helpen om je kind bewust te maken van hun blaas.
Tip 3: Bied positieve ondersteuning
Het is belangrijk om kinderen die met bedplassen te maken hebben positieve ondersteuning te bieden. Bedplassen kan het zelfvertrouwen van een kind beïnvloeden, dus het is belangrijk om geduldig, begripvol en ondersteunend te zijn. Moedig het kind aan om openlijk over hun gevoelens te praten en benadruk dat bedplassen een probleem is wat vaker voorkomt en dat het goed komt. Vermijd het bekritiseren of straffen van het kind, omdat dit het probleem alleen maar kan verergeren.
Tip 4: Blaasoefeningen en bekkenbodemtraining
Het versterken van de blaas- en bekkenbodemspieren kan helpen bij het beheersen van de blaas en het verminderen van bedplassen. Oefeningen zoals het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren gedurende de dag kunnen helpen bij het opbouwen van spiercontrole en het vergroten van de blaascapaciteit. Het kan handig zijn om een fysiotherapeut te raadplegen die gespecialiseerd is in bekkenbodemtraining voor kinderen.
Tip 5: Praat met een huisarts
Als bedplassen aanhoudt en andere strategieën niet effectief lijken te zijn, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen. Een arts kan kan kijken of er geen medische oorzaak is en dit anders uitsluiten. In sommige gevallen kan medicatie of een andere medische oplossing nodig zijn om bedplassen te behandelen.
Daarnaast zijn er 2 vragen die we regelmatig voorbij zien komen in onze community:
Vraag: Hoe kan ik mijn kind motiveren om droog te blijven?
Antwoord: Motivatie kan een belangrijke factor zijn bij het omgaan met bedplassen. Een beloningssysteem kan effectief zijn om kinderen te motiveren en belonen voor droge nachten. Maak een grafiek waarop het kind stickers kan plakken telkens als ze ’s nachts droog blijven. Na een bepaald aantal droge nachten kunnen ze een beloning verdienen, zoals een uitstapje of een klein cadeautje. Het beloningssysteem helpt het kind positief te blijven en geeft hen een gevoel van prestatie en vooruitgang.
Vraag: Hoe lang duurt het voordat een plaswekker effect heeft?
Antwoord: Het gebruik van een plaswekker kan variëren in effectiviteit en de tijd die nodig is voordat het kind reageert. Sommige kinderen reageren binnen enkele weken, terwijl het bij anderen langer kan duren. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn bij het gebruik van een plaswekker. Blijf het kind aanmoedigen en positieve ondersteuning bieden, zelfs als er niet meteen resultaten worden behaald.
Bedplassen gaat uiteindelijk zelf over dus geef je kindje het vertrouwen dat hij of zij dit kan! Wil je meer weten over zindelijkheid, vergeet dan ook niet om onze Instagram– en Facebook pagina te volgen.