Wat te doen als je kind niet zindelijk wil worden? – Je zag het al helemaal voor je. Vrijdagmiddag die luier uit, heel het weekend oefenen en maandag zonder luier naar de opvang. Je had hiervoor van alles in huis gehaald en dan lijkt het zondagmiddag ineens dat je kind niet zindelijk wil worden. Wat nu?
Zou hij/ zij er nog niet klaar voor zijn? Pak ik iets verkeerd aan..? Verwacht ik teveel? Allerlei vragen die je behoorlijk onzeker kunnen maken. Niet doen…
Juist super van je dat je deze stap wil nemen. Ja leuk, hoor ik je denken, maar het is me niet gelukt. Nóg niet misschien, maar in deze blog leggen we je graag uit wat te doen als je kind niet zindelijk wil worden.
Help! Mijn kind wil niet zindelijk worden
Allereerst moet je weten dat het echt wat tijd en aandacht kost. Een weekend is dan voor veel kinderen ook te kort. Maar maandenlang met een potje in de weer zijn, werkt vaak ook averechts. Omdat de aandacht dan teveel verslapt. Ideaal is wanneer je 7 dagen intensief samen kunt trainen. Onverdeelde aandacht is daarbij het sleutelwoord.
Een vakantie, een lockdown of quarantaine periode is ideaal om met zindelijkheidstraining te starten, zodat je kind thuis kan oefenen, zonder al teveel prikkels. Deze prikkels bouw je langzaamaan op. Rond dag 4 of 5 ga je eens starten met kleine uitstapjes.
Ten tweede; elk kind is anders, bij elk kind loop je tegen andere ‘problemen’ aan.
We hebben ze ingedeeld in 4 types. Zo lees jij wat je voor jouw kind kunt doen als je kind niet zindelijk wil worden.
De 4 types zijn
De ik was niet aan het opletten professor;
Dit kind is zo bezig met wat hij aan het doen is dat hij zijn lichaam en drang om te gaan negeert. Oplossing; zet elk uur een timer als herinnering voor het kind. Hij of zij houdt zelf de verantwoordelijkheid om te stoppen waar hij/ zij mee bezig is en om regelmatig naar de wc te gaan.
De control freak;
Sommige kinderen zitten nog liever op een natte luier, dan dat ze naar de wc gaan wanneer dat gezegd wordt. Oplossing; Doe een stapje terug en ga het gevecht niet aan. Loslaten dus. Geef hem of haar zelf de verantwoordelijkheid ongelukjes (mee) op te ruimen. Het loopt soepeler zonder gevecht.
De ophouder;
Een kind met een pijnlijke poepervaring kan nooit meer willen poepen. Hij of zij houdt het liever op. Dit kan een vicieuze cirkel worden. Oplossing: overleg met de huisarts of je een mild laxeermiddel mag gebruiken en eet vezelrijk. Een ophouder dient meerdere zachte poepervaringen te hebben om zelf weer comfortabel te gaan.
De ik durf niet;
Sommige kinderen zijn bang voor de wc. Ze zijn bijvoorbeeld bang er in te vallen of schrikken van het geluid. Of ze zijn zelfs bang voor een wc monster. Oplossing: neem hun angst serieus, hoe gek die ook is. Laat hem of haar eens met een luier aan, naar beneden geschoven op de wc zitten. Helpt dat niet voldoende, knip er dan een gat in. Je kind realiseert zich dat hij of zij er niet mee in valt. Durft hij niet door te spoelen vanwege de herrie? Laat dit dan, dat komt later wel. Ook kan het enorm helpen om uit te leggen hoe het lijf in de basis werkt. Kennis vermindert angst.
Hopelijk heb jij zo weer heel wat tips en ideeën welke je toe kunt passen wanneer jouw kind niet zindelijk wil worden. Heb je nog meer tips nodig? Kijk dan eens op onze Instagram en Facebook kanalen. En ben je benieuwd naar onze Zindelijkheidsbox, kijk dan hier!
Laat je ons weten welke tip voor jullie heeft gewerkt?