Waarom een beloningskaart soms niet werkt – Zindelijkheidstraining kan een uitdagende periode zijn voor zowel jou als je kind. Bij de aanpak van deze belangrijke mijlpaal zijn beloningskaarten een populaire keuze om kinderen te stimuleren. Toch merk je misschien dat, hoewel beloningskaarten voor sommige kinderen als een magneet werken, voor anderen een andere benadering effectiever zou kunnen zijn. Hoe kan dat?
De kracht van aandacht
Kinderen zijn dol op aandacht, en beloningskaarten kunnen een uitstekende manier zijn om positieve aandacht te geven voor prestaties die ze behalen. Als een kind zich gesteund en gewaardeerd voelt voor zijn of haar inspanningen, zal het eerder gemotiveerd blijven om te leren. Maar wat gebeurt er als de aandacht verslapt en je vergeet stickers te plakken? In zo’n geval kan de beloningskaart juist een demotiverend effect hebben.
Te veel vakjes
Een veelvoorkomende fout is de verwachting dat een kind een groot aantal stickers moet verzamelen voordat de beloning wordt ontvangen. Sommige beloningskaarten hebben wel 30 vakjes! Het gevaar hierbij is dat het kind de moed verliest of zich ontmoedigd voelt door de enorme taak voor hen ligt.
Het ideaal is dat de beloning niet te ver weg is. Als het kind snel beloond wordt voor zijn of haar inspanningen, blijft de motivatie hoog en leert het sneller nieuwe vaardigheden. Dit is vooral belangrijk bij zindelijkheidstraining, aangezien het kind zich bewust wordt van zijn of haar lichaamssignalen. Snel belonen voor deze successen kan de zindelijkheidstraining aanzienlijk versnellen.
Onze beloningskaart
Een slimme aanpak is om te variëren in het aantal vakjes op de beloningskaart, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de prestatie. Wij hebben beloningskaarten die perfect bij deze aanpak aansluiten. Begin met een kaart met weinig vakjes (bijvoorbeeld 3) voor de eerste, moeilijkere fasen van de training. Naarmate het kind vordert en zelfverzekerder wordt, kun je overschakelen naar kaarten met meer vakjes (bijvoorbeeld 5, 7 of 9). Hierdoor verhoog je de lat geleidelijk en zorg je ervoor dat het beloningsproces in lijn blijft met de prestaties.
Een volle stickerkaart
Een van de meest leuke momenten in de zindelijkheidstraining is wanneer je kind eindelijk die laatste sticker op de kaart plakt. Een volle stickerkaart vertegenwoordigt niet alleen de prestaties van je kind, maar ook de investering van jullie beiden in dit avontuur. Heeft je kind een volle stickerkaart, dan is dat een reden voor een feestje. Denk bijvoorbeeld aan een mini cadeautje. Maar een klein uitje naar de speeltuin in de buurt, samen een filmpje kijken of een spelletje of dansje doen kunnen ook al een hele mooie beloning zijn.
Gebruik privileges als beloningen. Vertel je kind dat zodra hij of zij een volle kaart heeft, hij of zij bijvoorbeeld het avondeten mag kiezen of zelf mag kiezen welke pyjama je kind wil dragen. Dit geeft hen een gevoel van autonomie.
Naast de tastbare beloning is het belangrijk om de nadruk te leggen op het gevoel van trots en zelfvertrouwen dat je kind zal ervaren. Het besef dat ze iets groots hebben bereikt, zal hun zelfrespect en eigenwaarde vergroten. Dit zal ervoor zorgen dat ze met meer zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen aan durven te gaan.
Werk een beloningskaart niet?
Soms zijn kinderen niet gevoelig voor alleen een beloningskaart. Dan kun je ook overwegen om een sticker te combineren met iets anders zoals een snoepje of het afspelen van zijn of haar favoriete liedje. Het belangrijkste is om de beloningen aan te passen aan de voorkeuren van je kind. Wat voor het ene kind werkt, werkt misschien niet voor het andere. Door verschillende beloningen te proberen, kun je ontdekken wat het meest motiverend is voor jouw kind. Zo kan een beloningskaart dus wél werken!
Ben je benieuwd naar onze beloningsystemen? Kijk dan op deze pagina. Deze zitten ook in onze Zindelijkheidsbox.
Benieuwd welke mindset je als ouders moet hebben voor een succesvolle training? Lees dan hier verder. Volg je ons ook al op Instagram en YouTube voor meer tips en tricks over zindelijkheid?
Een reactie op “Waarom een beloningskaart soms niet werkt – en hoe het wel kan”